Info tävling och inköp av utrustning


UTRUSTNING FÖR TÄVLING


Egen utrustning: 

Fäktare ska ha egen tränings- och tävlingsutrustning för de vapen som fäktaren tränar och tävlar inom minst enligt följande utrustningstrappa.

 

Låneutrustning: 

Fäktare ska ha egen tränings- och tävlingsutrustning för de vapen som fäktaren tränar och tävlar inom minst enligt följande utrustningstrappa.

 

Inköp:
Leon Paul, All Star och PBT tillverkar utrustning. Det går att beställa från deras hemsidor eller svenska återförsäljare. Ibland arrangerar föreningen beställningar, vilket kommuniceras till medlemmar via e-post. Prata med din tränare om du behöver råd kring inköp av utrustning. Lagning: All utrustning går att laga – detta gäller inte minst sladdar och vapen. Prata med din tränare eller andra medlemmar för att lära dig hur man gör.

www.allstar.de
www.leonpaul.com

www.touche.se (Touche fäktartiklar)

www.pbt.com

https://fencingequipment.se/


Det finns även begagnat, lättast är att leta via facebook. https://www.facebook.com/groups/400494486788645/

Nedan följer lista på vad för utrustning respektive åldersklass ska ha på sig på tävling, markerar vad som du ska ha själv när du tävlar och vad du kan låna.

 

UTRUSTNINGSKRAV VID TÄVLING

 

Yngre miniorer (U11)

Mask: ej krav på FIE – – Köp, rekommenderar FIE direkt. Passar en längre tid.
Väst: ej krav på FIE – Kan lånas
Plastrong: ej krav på FIE – Köp, rekommenderar FIE direkt. Passar en längre tid
Byxor: ej krav på FIE – Kan lånas
Handske: standard – Köp.
Bröstskydd dam: ej krav
Suspensoar: ej krav
Klinglängd: 0 – Köp 1 st, låna extra

Kroppssladd: 2 st – Lånas

 

Äldre miniorer (U13)

Mask: ej krav på FIE – köp, rekommenderar FIE direkt. Passar en längre tid.
Väst: västen eller plastrongen ska vara FIE 800N – kan lånas
Plastrong: västen eller plastrongen ska vara FIE 800N – köp, rekommenderar FIE direkt. Passar en längre tid
Byxor: ej krav på FIE – kan lånas
Handske: standard - köp
Bröstskydd dam: ej krav
Suspensoar: ej krav
Klinglängd: 2 – köp 1 st, låna extra

Kroppssladd: 2 st – Lånas

 

Ungdom (U15)

Mask: FIE 1600N - köp
Väst: västen eller plastrongen ska vara FIE 800N - köp, kan lånas första tävlingarna sedan köps egen
Plastrong: västen eller plastrongen ska vara FIE 800N - köp
Byxor: ej krav på FIE – kan lånas första tävlingarna, sedan köps egna
Handske: standard - köp
Bröstskydd dam: krav - köp
Suspensoar: ej krav
Klinglängd: 5 – 2 egna, kan låna 1 extra

Kroppssladd: 2 stKadett (U17, junior (U20), senior (20-39) och veteran

Mask: 1600N FIE - köp
Väst: 800N FIE – köp, kan lånas första tävlingarna sedan köps egen
Plastrong: 800N FIE - köp
Byxor: 800N FIE - köp, kan lånas första tävlingarna sedan köps egen
Handske: FIE - köp
Bröstskydd dam: krav - köp
Suspensoar: ej krav
Klinglängd: 5 – 3 egna, kan låna 1 extra

Kroppssladd: 3 st

 

 

 

TÄVLINGAR OCH TÄVLINGSKOSTNADER

 

Tävlingssäsongen startar 1 juli och slutar 30 juni året efter.

Alla tävlingar finns i kalendern på Svenska fäktförbundets hemsida, www.fencing.se.

Där finns även mer information om licenser, tävlingsregler, instruktioner för anmälan m.m.

 

Licens: För att tävla krävs licens. Den gäller per tävlingssäsong, dvs. 1 juli-30 juni, oavsett när den är köpt.
Skapa ett konto på personen som ska tävla på www.fencing.se, följ därefter anvisningarna för att köpa licens.

 

Regler: På svenska tävlingar gäller Internationella Fäktförbundets (FIE) reglemente och Svenska Fäktförbundets tävlingsbestämmelser om inget annat framgår.

Klasser: Tävlingar genomförs i olika åldersklasser. Dessa finns angivna på www.fencing.se Utrustning: Vilken utrustning som krävs och vilken säkerhetsnivå som gäller för utrustningen framgår av tävlingsbestämmelserna ovan och i tävlingsinbjudan. Fäktare ansvarar själva för att rätt utrustning tas med till tävlingen. Föreningen har viss tävlingsutrustning till utlåning (se ovan).

Anmälan till tävling Ophardt: All tävlingsadministration, såsom anmälningar, inbjudningar, resultat m.m., sköts i Ophardt, som nås via kalendern på fencing.se. Logga in med det användarnamn och lösenord du fick när du löste licens. Om det inte fungerar kan det bero på webbläsaren – testa i så fall en annan. Alt, anmäl till Caroline, så lägger hon in dig i tävlingen. Anmälan stängs 1 vecka innan tävlingsstart.


Inbjudan: I inbjudan finns all viktig information om tävlingen. Läs den noggrant. Föranmäl i god tid: Föranmälan görs genom att klicka in på tävlingen och välja Föranmälan. Maila därefter info@c4fencing.se och meddela att föranmälan gjorts. Föranmälan måste godkännas av föreningen för att gälla som anmälan. Föranmälan stängs 2 dagar innan sista anmälningstid. Kontrollera anmälan: Kontrollera innan anmälningstiden gått ut att anmälan är bekräftad, dvs. att du syns i förteckningen av anmälda till tävlingen.

Kostnader Avgifter: Kostnaden för att tävla består av anmälningsavgift och eventuellt pliktdomaravgift (se nedan). Avgifternas storlek framgår av tävlingsinbjudan. Därutöver tillkommer resekostnader etc.


Betalning: Fäktare står som huvudregel själva för samtliga kostnader och betalar avgifterna direkt till arrangörsklubben enligt instruktioner i tävlingsinbjudan.


Pliktdomaravgift: Om 5 eller fler fäktare från föreningen anmäler sig till samma tävling uppstår en skyldighet att ta med en domare till tävlingen. Försök att få en av föreningens domare att döma – notera att denne ska anmälas till arrangörsklubben senast sista anmälningsdagen. Om domare inte anmäls får fäktarna betala pliktdomaravgift, vilket är en ”straffavgift” på ca 1500-2000 kr. Föreningen kommer att maila dig om hur du betalar din andel av pliktdomaravgiften.


Förhinder att delta Avanmälan: Anmäld fäktare som inte ska starta är skyldig att avanmäla sig. Innan sista anmälningsdag sker avanmälan i Ophardt, därefter enligt instruktioner i tävlingsinbjudan. Notera att avanmälan efter sista anmälningsdag innebär att du ändå måste betala anmälningsavgift och ev. pliktdomaravgift.

 

Att tävla: Om du inte har tävlat tidigare: Prata med din tränare och/eller dina kompisar om hur en tävling går till rent praktiskt så att du är väl förberedd. Ha det så kul!


Beställa licens

Beställ licens för första gången, Gör såhär:


Film på hur man beställer licnes

https://youtu.be/_NMUGESfE_U


Först måste man bli medlem och sedan köpa licens. OBS! Är du förälder som löser licens åt ditt barn? Då måste du lägga upp en profil för henne/honom, eller logga in på en existerande profil, och beställa därifrån.


Instruktioner:

Om du (den som ska ha licens) redan är medlem på fencing.se går du direkt till punkt 4.

 1. Börja med att bli medlem på fencing.se. Klicka på bli medlem i högerspalten eller klicka här:www.fencing.se/users/register/Fyll i uppgifterna noggrant.
 2. Du får nu ett bekräftelsemail till den e-postadress du har uppgivit. Klicka på länken i mailet för att bekräfta att din e-postadress fungerar.
 3. Skriv in de kompletterande uppgifter som efterfrågas.
 4. Logga in och klicka på "Beställ licens" i menyn uppe i det översta högra hörnet eller klicka här:www.fencing.se/users/bestall-licens/
  1. Om det saknas obligatoriska uppgifter i din profil står det på denna sida vad du behöver komplettera med (längst ned på sidan).Gå till din profil, fyll i alla uppgifter och klicka på spara. Gå därefter tillbaka till beställ licens.
  2. Om du fyllt i alla obligatoriska uppgifter i din profil syns tre val under beställ licens, "SVFF", "EFC", "FIE". Klicka i den typ av licens du önskar beställa och klicka på "Beställ".
 5. Läs igenom och fyll i efterfrågade uppgifter och gå vidare till betalning.
 6. Du betalar med VISA-kort eller MasterCard via en säker betalningstjänst. Fyll i uppgifter om betalaren (speciellt om kortet tillhör någon annan än den som köper licens).
 7. Din betalning bekräftas och ett kvitto skickas till den e-postadress som uppgivits för inbetalaren.
 8. Licensregistret "speglas" varje timme mot Ophardt Online (anmälningssystemet). I normalfallet kan man räkna med att den klubbansvarige kan göra anmälan via Ophardt Online inom två timmar efter att licensen är bekräftad. (Speglingen gör uppehåll under några timmar mitt i natten).

Köpa licens åt någon annan

Om du ska köpa licens åt dina barn eller någon annan måste den du ska köpa licens till ha en egen profil på fencing.se. Logga in på dennes konto och klicka på "Beställ licens" enligt ovan instruktion.


Det fungerar INTE att köpa licens åt någon annan när man är inloggad som sig själv.